Documentaire fotografie - portret - Ron de Rooij

PORTRETTEN  IN  DE  STAD   -   identiteit  in  beweging   -   documentaire  fotografie 

Gefascineerd door het vastleggen van mensen op straat in het decor van de stad ben ik in 2012 met mijn project begonnen. Portretten van toevallige ontmoetingen, sequenties en beelden van ongeziene momenten. In mijn portretten laat ik schoonheid van diversiteit zien en breng individualiteit tot uitdrukking. Wie jij bent, op dat moment, daar.

Vragen die mij intrigeren zijn:

• kan ik als fotograaf een aspect van wie jij werkelijk bent vastleggen? 

• zie ik jou, ben jij je eigen gezicht of vertelt je gezicht een verhaal?

• welke invloed heeft de like-cultuur en sociale media op zelfbeeld en identiteitsvorming?

• is identiteit in beweging de brug naar meer openstaan voor elkaars waarheden en waarden?

• Is het ook de brug naar een tolerante samenleving waarin diversiteit tot inspiratie leidt?

Identiteit in beweging is een proces van ontwikkeling en voortschrijdend inzicht waarop wijzelf invloed hebben.

Vanaf maart 2020 heeft het coronavirus een enorme impact op ieders dagelijks leven en onze samenleving. De intelligente lockdown en de 1,5 meter-samenleving wordt het nieuwe normaal. Het openbare leven in de stad is vrijwel volledig stilgevallen. Op 6 mei volgt de eerste grote versoepelingen en een routekaart uit de lockdown. Welke gevolgen heeft corona voor identiteit?

Aan mijn project werk ik inmiddels ruim 8 jaar en verwacht dit eind 2021 af te ronden. Als mensenfotograaf heb ik dan ruim 5000 stadse kilometers gelopen om portretten & identiteit als narratief vast te leggen. Verhalen die ik alleen met een camera kan vertellen.

Tevens wordt het project een tijdsdocument ‘Herinneringen voor de toekomst’ in 1000 beelden. Door kleur te onttrekken voeg ik iets toe en laat de essentie zien. De opnames worden hoofdzakelijk gemaakt in de steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.
Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Folibee