Documentaire portret fotografie - Ron de Rooij

Stuur e-mail mail_outline Ron  de  Rooij    Den  Haag    lid.  DuPho    -    mensenfotograaf 

Mijn opleiding is gestart met Reportagefotograaf in 1975 en Fotograaf in 1979 beide aan de Fotovakschool en werkte toen als school- en huwelijksfotograaf.

Ik heb o.a. geëxposeerd in het Museon te Den Haag (Museum voor het Onderwijs) met een grote tentoonstelling ‘Een Ogenblik Mexico’ (mens en cultuur), bij Hasselblad in Utrecht met Alaska ‘The Last Frontier’ (natuur en cultuur) en in diverse galeries. Dat was in de jaren 1980-1990. De jaren daarna ben ik druk geweest met mijn werk, portret- particuliere- en zakelijke fotografie en heb niet meer geëxposeerd.

Op mijn 58e kon ik stoppen met fotograferen als bron van inkomen. De drang om beeld te maken bleef, vijf jaar en 9 projecten heb ik nodig gehad om te schakelen van commerciële- naar autonome fotografie. Terugkijkend is het project ‘The Hague Hagenaars’ (2012) de start geworden voor Portretten in de stad - identiteit in beweging, als mensenfotograaf de studio uit naar buiten de stad in. Een documentair meerjarenproject waar voor mij alles samenkomt.

Identiteit in beweging intrigeert mij en is een proces van voortschrijdend inzicht waarop wij zelf invloed hebben en een stap naar autonoom zijn. Identiteit in beweging, als brug, naar meer openstaan voor elkaars waarheden en waarden. Naar een samenleving waarbij tolerant zijn ook het verdragen is van opvattingen waar je het mee oneens bent. Een multiculturele samenleving waarin diversiteit tot inspiratie en veerkracht leidt,  wereldburger zijn.

Kunst en cultuur zijn uitingen van identiteit en verbindt mensen. Geïnteresseerd in hoe tijd en mens elkaar beïnvloeden en in beeld gebracht werden en worden verdiep ik mij in Kunst- en Interculturele filosofie.

PORTRETMOMENT

Een portretfoto maken is een ontmoeting tussen twee personen voor het vastleggen van een moment. 

Het is het geven van beiden dat de foto bijzonder maakt en mij blijft fascineren.

Ron de Rooij
Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Folibee