Ron de Rooij - Documentaire fotografie Portret

Stuur e-mail mail_outline mensen-fotograaf 

Over Ron: interesse voor het fotograferen van mensen begon al op heel jonge leeftijd. Mijn opleidingen startte aan de Fotovakschool en mijn werk was ruim 25 jaar school-, stock-, portret-, particuliere- en zakelijke fotografie. In die periode heb ik ook geëxposeerd in galeries en o.a. bij Hasselblad met ‘Alaska The Last Frontier’ (natuur en cultuur). De eerste grote tentoonstelling was ‘Een Ogenblik Mexico’ (mens en cultuur) in het Museum voor het Onderwijs (Museon) in Den Haag.

Omschakelen van commercieel denken naar autonoom werken, me persoonlijk uit te drukken, was een proces van negen projecten en vijf jaar. Fotografen die mij hebben beïnvloed zijn: August Sander, Robert Frank en Diane Arbus. Individualiteit intrigeert mij, is identiteit wie je nu bent of waarnaar je op weg bent?

Tijdsbeeld: mijn project ‘The Hague Hagenaars’ in 2012 was de aanleiding en start van ‘Mensen in het decor van de stad’. Een documentair project over het fotograferen van mensen op straat: portretten van ontmoetingen, individualiteit, ongeziene momenten, sequenties, mens & stad en een veranderende samenleving. De foto’s worden hoofdzakelijk gemaakt in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.

Het is een bijzondere way of life geworden met name door de verrassende ontmoetingen, interessante gesprekken en blijvende verwondering. Een ontdekkingsreis over portret & identiteit als narratief, straatleven en mens-zijn. Een tijdsbeeld over sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, de Coronacrisis, het dagelijks leven en verhalen die ik alleen met een camera kan vertellen.

Inmiddels werk ik aan het 12e jaar, mijn magnum opus, herinneringen voor de toekomst. Een Portret kijkt, voelt en denkt terug.

PORTRETMOMENT, een portretfoto maken is een ontmoeting tussen twee personen voor het vastleggen van een moment. Het is het geven van beiden dat de foto bijzonder maakt en mij blijft fascineren.

Ron de Rooij  -  lid DuPho

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston