Ron de Rooij - Documentaire fotografie - Portret

Stuur e-mail mail_outline Een Portret kijkt, voelt en denkt terug 

Interesse voor het fotograferen van mensen begon al op heel jonge leeftijd. Mijn opleidingen startte aan de Fotovakschool en mijn werk was ruim 25 jaar school-, stock-, portret-, particuliere- en zakelijke fotografie. Een periode waarin ik ook heb geëxposeerd in galeries en o.a. bij Hasselblad met ‘Alaska The Last Frontier’ (natuur en cultuur). De eerste grote tentoonstelling ‘Een Ogenblik Mexico’ (mens en cultuur) was in het Museum voor het Onderwijs (Museon) in Den Haag.

Omschakelen van commercieel denken naar autonoom werken was een proces van negen projecten en vijf jaar. Fotografen die mij hebben beïnvloed zijn: August Sander, Robert Frank, Diane Arbus en 'The Family of Man' – Edward Steichen.

Mijn project 'The Haque Hagenaars' in 2012 is de aanleiding en start geweest van tijdsbeeld - een veranderende samenleving. Een portret van mensen op straat: portretten toevallige ontmoetingen, individualiteit, sequenties, het dagelijks leven, ongeziene momenten, mens & stad, de Coronacrisis en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. De foto’s worden hoofdzakelijk gemaakt in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.

Het is een verrassende way of life geworden met name door de bijzondere ontmoetingen. Een ontdekkingsreis van portret & identiteit als narratief, straatleven en mens-zijn in het decor van de stad. Verhalen die ik alleen met een camera kan vertellen. Inmiddels werk ik aan het 13e jaar, mijn magnum opus, herinneringen voor de toekomst.

Doel is het tijdsdocument onder te brengen bij een stichting of museum (schenking) en het toegankelijk maken voor publiek nu en in de toekomst.

PORTRETMOMENT: een portretfoto maken is een ontmoeting tussen twee personen voor het vastleggen van een moment. Het is het geven van beiden dat de foto bijzonder maakt en mij blijft fascineren.

Ron de Rooij - mensenfotograaf  lid DuPho

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston